Hoppa till sidans innehåll
Foto: Martin Stern

Eos väntar i kvartsfinalserien

23 MAR 2019 17:50
På söndag är det dags, då inleds slutspelet på hemmaplan i Åkeshovshallen. Alvik ställs mot IK Eos från Lund i den första kvartsfinalen. – Det kommer bli tufft, men Eos är inte bättre än oss, säger coach Fotios.
  • Uppdaterad: 23 MAR 2019 17:50

I onsdags spelade Alvik den sista matchen i grundserien när Wetterbygden besegrades efter förlängning. Matchen var för Alviks del ointressant eftersom det redan innan matchen stod klart att Alvik skulle sluta trea i grundserien.

– Vi gjorde en dålig första halvlek. I andra halvlek kom vi tillbaka och spelade väldigt smart. Jag är nöjd med mina spelare att de visar att vi kan komma tillbaka och vinna, det är väldigt positivt, säger Alvik Baskets coach Fotios Ioannidis.

Alvik vann 14 av 20 matcher i grundserien, bland annat var Alvik det enda laget som vann över A3. Men av de sex förlusterna har tre kommit den senaste månaden. När coach Fotios Ioannidis summerar grundserien är han nöjd.

– Tycker vi haft en riktig lyckad säsong så här långt. Att tappa den bästa spelaren i laget (Klara Lundquist) inför säsongen och ändå kunna placera oss topp tre tycker jag är ett väldigt bra betyg. Speciellt om man kollar på hur säsongen har varit med skadebekymmer och spelare som varit borta. Tycker vi har kunnat hitta bra lösningar tack vara ett smart truppbygge, säger Fotios.

En spelare som varit stabil genom säsongen är Elin Ljunggren, hon  har snittat mest poäng i Alvik under grundserien, 15.8 poäng per match.

– Jag tycker vi haft en bra säsong. En stark start fram till juluppehållet och tuffare period efter jul med många skador på viktiga spelare. När alla varit tillbaka har det känns bra och det gäller nu att våga kliva fram när matcherna gäller som mest. Jag är nöjd med min egen säsong så här långt, jag har utvecklats mycket tack vare Janel (Mccarville), säger Alviks Elin Ljunggren.

Men oavsett hur det gått i grundserien, nu väntar kvartsfinalserie mot IK Eos.

– Eos är ett aggressivt lag där mycket av spelat går genom Dacic. De har också flera duktiga skyttar som det gäller att vi har koll på. Lyckas vi med detta har vi goda chanser att gå till semifinal, säger Elin Ljunggren.

Alvik kommer behöva se upp med den atletiska forwarden Leah Scott som snittar 18.6 poäng per match. Dessutom orsakar den italienska landslagsspelaren Dubravka Dacic med sina två meter alltid oreda för de hon ställs mot. Men även danska Ida Tryggedsson Preetzman är en spelare som Alvik kommer behöver hantera.

– Eos är ett riktigt bra lag. De har en duktig ung coach som har fått laget att spela stabilt och med bra energi. De har duktiga importer som vi kommer behöva spela bra försvar på. Vi kommer inte ha Janel och då kommer det vara svårare för oss att stoppa Dacic, hon är en riktigt bra spelare. Det krävs att vi har fokus och presterar i 40 minuter. Men framför allt så ska det vara vi som sätter reglerna och få Eos att spela som vi vill. Dessutom kommer det bli viktigt för oss att kontrollera den defensiva returtagningen, säger Fotios Ioannidis.

Kvartsfinalserien spelas bäst av tre matcher. Alvik har hemmaplansfördel och inleder i Åkeshovshallen på söndag den 24 mars med uppkast 16.00.

>>> Förköp.

>>> Se matchen via Webb-TV.

Skribent: Rikard Aspegren
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Alviks BBK - Basket
Bergslagvägen 60
16875 Bromma

Kontakt:
Tel: 08870410
E-post: This is a mailto link