Hoppa till sidans innehåll

Janel McCarville - en spelare utöver det vanliga

01 JUN 2018 17:03
1a spelare att väljas i 2005 års draft, en av de bästa collegespelarna i Big 10 någonsin, vunnit WNBA, vunnit Euroleague, haft bäst skottprocent flera säsonger i WNBA - den här tjejen har väldigt många meriter. Nu är hon alvikare.
  • Uppdaterad: 01 JUN 2018 17:53

En riktigt bra värvning har klubben landat. Den duktiga och mycket populära Janel McCarville har skrivit på ett kontrakt med Alvik Basket. En spelartyp som laget saknade förra säsongen. Hon spelar som en gammaldags center med tresekundersområdet som sin arbetsplats.

Janel är stor, stark och har enastående meriter från spel i WNBA. Under ett antal år med New York Liberty som klubbadress men också med topplaget Minnesota Lynx där hon var med och spelade final. 2005 draftades hon som första spelare, vilket i sig är en enorm merit i den konkurrensen. Flera storlag i Europa har också haft Janel i sin laguppställning, och hon toppade sin Europakarriär 2010 med att vinna Euroleague. Förra säsongen spelade hon med framgång i AIK Basket.

Meritmässigt finns ingen spelare som varit i närheten av Janel i Sverige. Hon har mängder av titlar och utmärkelser från sin långa karriär. Hon har nästan alltid toppat sitt lags statistik över poäng, returer och blockar. Men att hon också toppar assistligan är onekligen något lagkamraterna kan vara glada över.

Alvik Basket är mycket stolta över att McCarville väljer att komma till föreningen. Det är en helt komplett spelare som klubben nu förfogar över. Förutom att förstärka Alvik Baskets damlag skall hon också vara verksam på Bromma Gymnasium, därhon kommer jobba med framförallt de kvinnliga elevernas individuella utveckling. Förhoppningen är att det blir en lycklig symbios i detta samarbete.

Janel kommer att vara ett dragplåster för basketen i Sverige och hon kommer såklart vara en stor faktor för laget när vi går in i en ny säsong.

- Playing professionally both in Europe and the WNBA since 2005, I have gained so much knowledge that I want to give back. I plan on making Alvik Basket one of the strongest clubs in Sweden. Looking back at my career in a few years I would say it was the time I signed with Alvik and later went on to win a league title, säger Janel med en stor glimt i ögat.

McCarville kommer även verka som coach i föreningen, vilket var en stor pusselbit i att Alvik kunde landa spelaren på ett långtidskontrakt. 

- Det är såklart ingen tvekan om att vi är mycket stolta över att ha lyckats kontraktera Janel på 3 år och därmed, i stor del, lyckats säkra en stabilitet i laget. Inte bara ser vi en fantastisk spelare, utan även en människa som kommer utveckla och inspirera många runt sig. Att hon även kommer jobba med våra yngre talanger och hjälpa dom i sin utveckling ger oss en ännu större tro på att vi kommer fortsätta fylla på damlaget med egna spelare, kommenterar Alvik Baskets klubbdirektör David McCann rekryteringen.

Janel gick på University of Minnesota innan hon påbörjade sin proffesionella karriär, och är där en av de absolut bästa spelarna någonsin. Hon blev uttagen till All-American två gånger, är en av bara 10 spelare genom tiderna i Big 10-konferensen att göra mer än 1000 poäng och ta 1000 returer under sina collegeår, hon har fortfarande, 13 år senare, returrekordet i NCCA-turneringen (USA's collegeslutspel). Under sina 4 år på Minnesota snittade hon 14.7 poäng och 9.7 returer.

- Klart vi vet vilken kaliber på spelare som vi har landat. Att hon skall verka som tränare i klubben gjorde det möjligt för oss att hitta utrymme. Nu ska vi även hitta en omgivning av spelare som kan och vill lära sig så mycket som möjligt för att själva ta stora kliv i sin egna utveckling. Det är även det en utmaning för oss som förening med små resurser, avslutar McCann.

McCarville anländer till Stockholm i början av augusti och ansluter direkt till lagets försäsongsläger i Visby. I slutet av september kan du se henne live i Åkeshov. Säkra ditt årskort redan nu.

Skribent: Alvik Basket
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Alviks BBK - Basket
Bergslagvägen 60
16875 Bromma

Kontakt:
Tel: 08870410
E-post: This is a mailto link