Hoppa till sidans innehåll
Foto: Johan Sahlén Djurgården Baskets Klubbdirektör Goran Popov firar en seger i Superettan.

Hallå där Goran Popov...

2017-12-06 17:56
...Klubbdirektör Djurgården Basket som på fredag ställs mot Alvik Baskets herrlag i Åkeshovshallen.
  • Uppdaterad: 2017-12-06 17:56

Ni har börjat säsongen väldigt bra och har bara en förlust, vad är det vinnande konceptet?

– Vi som leder klubben är nära vänner och har alla samma inställning till basketsporten. Vi värderar varandras åsikter. Ibland ser vi lite olika på vissa saker men när vi väl tagit ett beslut står vi alla bakom det. Det är viktigt att ha en energisk och enig ledning i en klubb. Sedan får man inte glömma att det finns en hel del kompetens i vår styrelse både från idrotts och affärsvärlden, säger Goran Popov. 

 Hur mycket har nya coachen Charles Barton betytt? 

– Charles är så klart oerhört viktig och har mycket erfarenhet. Han förstod direkt vad vi ville göra och har byggt ett vinnarlag med den budgeten vi avsatt för laget. Som klubbdirektör jobbar jag väldigt nära med Charles och vi har daglig kontakt angående laget och spelarna. Sedan får man inte glömma att Charles har satt ihop ett bra tränarteam. David Leman är en mycket bra assisterande coach som har arbetat en hel del med Charles. 

Låter klubbens styrelse tränarna arbeta i fred med laget?

– Haha...tänkte just skriva lite om det i förra frågan. Så klart att det alltid kommer att finnas åsikter om hur en coach spelar sitt lag men jag har alltid ansett att det är väldigt viktigt att en tränare får arbeta i fred och både träna och spela laget som han själv anser är bäst. Så länge han vinner våra matcher så kan vi enbart vara nöjda.

Hur har ni tänkt när ni har tagit in spelare? Finns det någon tanke på att de ska vara "Djurgårdare?

– Det är så klart bra om en spelare är Djurgårdare men är han det inte så blir han nog det ganska snart. Djurgården Basket kommer även framöver att spela med både utländska och svenska proffs blandade med unga svenska talanger. Det är en vinnande blandning. Snart drar vi även igång våra ungdomslag och då kommer vi att ha en större valmöjlighet och även kunna påverka spelarnas utveckling i ett tidigt stadium.

Är det nödvändigt att satsa så pass hårt som ni har gjort med spelarmaterial?

– Ja, om man vill vinna serien! Om man är med och tävlar ska man ge allt både på och utanför planen för att vara bäst. Varför ska man annars vara med. 

Ni kvalificerade er redan förra säsong för Basketligan men gick ändå inte upp, varför?

 – Det kändes inte rätt vid det skedet. Vi kunde så klart ha valt att gå till ligan men jag tycker inte att vi var redo, varken organisatoriskt eller ekonomiskt. Med facit i hand så hade det kanske inte kostat mycket mer än vad Superettan kostar i år men när DIF är i Ligan måste vi kunna utmana topp positionerna direkt, och då kostar det lite mer.  Det som vi är lite rädda för är att det spelas allt för många matcher i Svenska basketligan. Detta kan "döda" basketsporten publikmässigt i vår huvudstad. Jag vet att det är annorlunda i Luleå men i Stockholm har det alltid varit ett problem på elitnivå. För vår del känns det som att vi är på rätt väg men vi behöver mer tid.

Får vi se Djurgården Basket i högsta serien nästa säsong?

– Vi hoppas det!

Hur ser du allmänt på framtiden för Djurgården Basket? Hur ser visionen ut?

– Skulle älska att vinna SM-guld med Djurgården och pröva våra vingar ute i Europa! Vet att det låter som att jag sticker ut hakan men det är lätt att bli romantiker när man pratar om basket och drömmar måste man ha. Tror att det skulle betyda mycket för Stockholm, säger Goran och fortsätter:

– Jag tror att bredden är mycket viktig och jag skulle vilja se ett Djurgården Basket med många ungdomslag, kanske även en akademi som vi ser i fotbollen. 

Hur har Djurgårdsfamiljen tagit emot sporten basket tycker du?

 – Tycker att alla varit positiva inom Djurgårdsfamiljen när det gäller basketsporten. Fick höra häromdagen att alliansens styrelse anser att basketsporten är på en tredje plats av 17 sporter inom Djurgården. Enbart fotbollen och hockeyn går före. Detta är så klart mycket stort med tanke på att vi enbart existerat i tre år.

 Vilka fördelar/nackdelar har det varit att komma in med en ny sport till ett så pass etablerat varumärke som Djurgården?

 – Att konkurrera med fotbollen och hockeyn på elitnivå är inte lätt. Speciellt när det inte finns någon referens till basketsporten i klubbens 126 åriga historia.

 Det var mycket hype när AIK, Djurgården och även Hammarby startade basketsektioner men nu har den hypen lagt sig lite, varför tror du?

– Orsakerna är många. En är att Hammarby inte följde med till basketettan och sedan Superettan. En annan är kanske för att DIF och AIK inte tog klivet upp till Ligan. Sedan är det som sagt svårt att sälja sporten på elitnivå i Stockholm. Tyvärr gäller det hela basketsporten, inte bara dessa tre klubbar. 

Du var ju en av de drivande även i Stockholm Eagles. Har du tagit med dig några erfarenheter från den resan?

 – Haha...visste att den frågan skulle dyka upp. Många erfarenheter så klart som med allt annat i livet. Gjorde resan från division två till ligan på bara fyra år och flera av rekorden som vi då slog i förbundsserien står sig än idag. Det är klart att det gav mig stora erfarenheter, vissa bra och andra mindre bra. Folk kommer ofta fram till mig i hallarna och vill prata om Eagles tiden och hypen som klubben byggde. Det lät mycket om oss och många höjde på ögonbrynen i Basketsverige. Eller så var vi/jag älskade eller hatade. Men sånt är livet och jag förstår att alla inte ser saker och ting på samma sätt. Jag har lämnat Eagles och den tiden bakom mig men känner mig ändå stolt över framgångarna vi hade. Efter att Eagles flyttades ner till Superettan, som klubben vann det året, så försvann snart all elitbasket i Stockholm på högsta nivå, vilket är väldigt tragiskt för vår huvudstad. Eagles la vi ner året därpå. Jag ser den 8-års perioden som mitt bidrag till basketsporten i Stockholm och de som känner mig vet att det inte var ett litet bidrag eller uppoffring.

Och vad är den stora skillnaden med det här projektet kontra Eagles?

 – Det går inte att jämföra Eagles och DIF som projekt och det bör man inte heller försöka göra. Djurgården är en stor och anrik klubb med mycket fin historia och jag känner mig stolt att vara en del av klubben. Sedan är ju dom ekonomiska möjligheterna mycket större än i en klubb av Eagles storlek. 

Hur kommer det sig att du själv vill engagera dig inom basketen? Har du alltid haft ett stort basketintresse? 

– Alltid haft ett stort basketintresse. Mina föräldrar har serbiska rötter och där är det en nationalsport. Flera av mina släktingar är involverade i olika professionella basketklubbar i Serbien och ute i Europa så det var ett naturligt val.

Ni från Djurgården har varit drivande att Superettan ska vara en stark serie, varför är det viktigt?

– Mycket viktig för sporten anser jag. Om jag minns rätt så kom idén från mig och Ronnie Christensen när vi drev Basketettans intresseorganisation"BEST". Vi fick flera basketklubbar att motionera för Superettan och till slut så blev det en serie. Jag anser att Superettan är en mycket bra serie som enbart kommer att växa. Serien är tuff och lagen som spelar är bra. Topplagen hade kunnat spela i ligan. Det enda jag inte tycker är bra är trippelmöten. Än en gång blir det för många matcher och lite orättvist mot vissa lag anser jag. Bäst vore att spela en hemma och en bortamatch och att sedan avsluta med ett hypat Final Four. 

Hur ser du på Superettan i dag? Och vad kan bli bättre?

 – Gör Superettan till en sponsrad liga. Detta kan inte göras av Superettans intresseförening. Det behövs starka och påhittiga säljare med stora nätverk som enbart jobbar för serien och har förbundet som uppdragsgivare. Inget ont om Superettans intresseförening. 

Om vi pratar svensk basket i allmänhet, vad tycker du den befinner sig i dag och vad kommer krävas för att sporten i Sverige ska kunna ta nästa steg?

 – Finns en del som vi bör ändra på i spelarnas tidiga stadium. Först och främst måste vi ha kompetenta tränare till alla lag, även de yngsta, detta är mycket viktigt. Sedan ska man bygga vinnarskallar hos de yngsta. Spelaren/laget ska framförallt sträva efter att vinna, det är ju inte folkdans vi håller på med. Titta på hur finnarna gör det och lär därifrån. Finns ju en orsak till att de har så mycket framgång med herrlandslaget. Det är så klart viktigt att barn idrottar och inte hänger ute på gatan eller gör andra dumheter men basketträningen kan inte vara ett dagis och alla ska kanske inte vara med. Hoppas ni som läser det här inte missuppfattar vad jag menar. Jag älskar barn men vill man ha framgång inom sporten måste vi bli tuffare. 

Slutligen hur ser du på matchen mot Alvik?

– Alvik är en värdig motståndare och jag har stor respekt för klubben. Ni har alltid bra spelare och vi vet att ni kommer göra det svårt för oss. Förra matchen vann vi med 9 poäng och det blir säkert lika tufft den här gången.

 

Säkra din biljett redan i dag till fredagens match >>> Här!

 

 

Skribent: Rikard Aspegren
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Alviks BBK - Basket
Bergslagvägen 60
16875 Bromma

Kontakt:
Tel: 08-87 04 10
E-post: This is a mailto link