Hoppa till sidans innehåll

Europaspelet avslutat för Damer U19

10 MAJ 2018 19:12
EGBL (European Girls Basketball League) har genomförts under året och Alviks lag tog sig, via ett fantastisk gruppspel, hela vägen till finalspel där fyra lag gjorde upp om titeln i ett soligt Riga.
  • Skapad: 10 MAJ 2018 19:12

Starkt år i EGBL för Alviks DU19. Alviks unga damer i DU19 vände tillbaka till Stockholm med en fjärdeplats i bagaget. Det låter kanske inte allt för märkvärdigt men med tanke på att det var Europas bästa lag som gjorde upp så får man nog ranka det som en tung merit.

Lettland firade sin självständighet under helgen så massor av aktiviteter ägde rum på staden under dessa dagar. Tjejerna såg måhända inte så mycket av det då de laddade för matcher under stor del av vistelsen. Alviks spelare gjorde alla väldigt bra ifrån sig när det gällde, de överträffade alla förväntningar bara genom att kvalificera sig till finalomgången, men var inte mätta efter det.

Den första matchen mot BG Luleå startade lite trevande där bortalaget fick ta en rejäl ledning till paus. Därefter var det ett laddat Alvik som kom tillbaka och avslutade klart anständigt.

I match två blev det mycket spännande mot SDJSOR Odessa från Ukraina. Odessa tog inga risker utan spelade på sin förstafemma i hela matchen. De är otroligt skickliga och tog ledningen med bra spel och avslut från nära korg. Inget som skrämde vårt gröna gäng, de vek aldrig ned sig utan kämpade hela tiden. På slutet kom Alvik ikapp och i ett laddat slutskede också förbi. Väldigt spännande slutsekundrar där Alvik kunde hålla undan till en mycket fin vinst.

Sedan helgens höjdpunkt då Alvik fick möta storfavoriten TopSportSchool från Antwerpen, som är Belgiens motsvarighet till våra Riksidrottsgymnasium där man samlar topptalanger från hela landet i en akademi. Det lag som är identiskt med det belgiska landslag som vann EM för DU18. Ett mycket komplett lag alltså med styrka, teknik och finess. Återigen gjorde Alvik en galet bra insats som höll jämna steg till paus. Inte vad deras coach väntat sig som fick ta till brösttonerna mot sina spelare och domare. I tredje kvarten var det ett fulladdat belgiskt lag som kom ut från paus. Alvik orkade inte stå emot utan tappade till femton pinnar ned. I Q4 var det dock Alvik som jagade med kraft och energi. Det räckte inte ända fram men bättre motståndare kommer våra spelare knappast att möta igen.

I bronsmatchen fick turneringens tredje lag Alvik återigen möta fyran från Odessa. Även denna gång i en högoktanig fight där spelet böljade fram och tillbaka i högt tempo. Ukrainskornas förstafemma visade förutom god teknik också upp en bra kondition som inte lät Alviks roterande lag att springa i enkla poäng. Åter en mycket tight avslutning där denna gång bortalaget drog det längsta strået i slutsekunderna.

I finalen visade Antwerpen ingen pardon mot BG Luleå utan vann fullt rättvist, de hade ett högklassigt lag. Två svenska lag ändå bland Europas allra bästa, fantastiskt bra gjort. Under den högtidliga prisceremonin blev våra spelare belönade för sitt slit under året. Allra mest Jessica Törnberg som blev belönad med MVP för laget. Dessutom blev Tova Sabel nominerad till turneringens All-Star Team. Svenskt stål biter alltså bra i basketvärlden.

Alviks coach Thomas Dahl var mycket nöjd efteråt:
- Våra tjejer pressade ut allt vad de hade under helgen. Jag är mycket nöjd med vad vi som lag presterade. En knackig halvlek mot BG men i övrigt med beröm godkänt i alla matcher. Motståndarna var verkligt bra men vi pressade dem in i det sista i varje fight. Nu får laget ett par veckors välförtjänt vila innan sommarträningen drar igång igen.

Alviks utvecklingslag på både herr-och damsidan (Damer och Herrar U19) kommer fortsätta sin Europasatsning och återigen spela internationellt kommande säsong, då vi ser det som en viktig del i både våra spelares och coachers utveckling.

Skribent: Patrick Montgomery
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Alviks BBK - Basket
Bergslagvägen 60
16875 Bromma

Kontakt:
Tel: 08-87 04 10
E-post: This is a mailto link