Hoppa till sidans innehåll

Anna Stern ser fram emot nästa säsong

14 APR 2020 11:54
Anna Stern är den trygga bollhållaren som varit Alviks självklara etta på plan de senaste två säsongerna. Efter jul fick hon sällskap av Klara Lundquist på point guard-positionen och hennes respons blev att visa att hon också är en grym skytt.
  • Uppdaterad: 14 APR 2020 11:54

 

Anna Stern kom till Alvik hösten 2018 och var redan då en rutinerad ligaguard efter fem säsonger med Norrköping Dolphins. Hon debuterade i Basketligan i september 2013 när hon bara var 16 år, vilket säger något om hennes pondus och ledarskap på plan. 

- Jag har alltid spelat PG och haft samma roll, oavsett om det varit i Dolphins, landslaget eller nu i Alvik. Första åren i ligan spelade jag med väldigt rutinerade spelare, så då var det mer att försöka göra rätt och lära sig rollen. I laget fanns spelare som Elisabeth Egnell, Tanya Massamba, Malin Aasa, Johanna Källman och Frida Aili. Man lär sig sjukt mycket, även om man inte får spela så mycket. 

”Rutin” är inte en underdrift givet att tre av ovan nämna spelare var med i det lag som spelade EM sommaren 2013… 

I Norrköping kombinerade Anna basketspelandet med studier och när hon var färdig arbetsterapeut flyttade hon till Stockholm och pojkvännen. Jag frågar henne hur det kommer sig att hon blev arbetsterapeut (ok, fair, jag frågade henne också vad en arbetsterapeut gör). 

- Arbetsterapeut är en roll inom vården och vårt motto är att vi ska ”Få vardagen att fungera”. I praktiken betyder det att vi förskriver hjälpmedel, bostadsanpassningar och på andra sätt hjälper människor som har någon typ av funktionsnedsättning. Det tilltalar mig eftersom jag kan vara med och påverka en människas vardag på ett större sätt. Små knep som kan tyckas självklara kan underlätta något enormt för någon annan. I grunden handlar det om att hjälpa andra människor. 

När Anna flyttade till Stockholm hösten 2018 var Alvik på jakt efter en point guard när Klara Lundquist flyttat till Södertälje, så tajmingen kunde inte vara bättre. Sedan dess har Anna Stern tagit upp bollen och styrt Alviks anfall fler än 1500 gånger och är en av de som spelar mest i laget. Jag frågar Anna om rollen ändrades när Klara kom tillbaka i våras. 

- Tidigare var det ju bara jag som var utpräglad point guard och den som skulle strukturera upp spelet, ta det lugnt och se till att alla andra hamnade på rätt platser. Möjligen gjorde det att jag inte alltid varit tillräckligt aggressiv i anfall. 

- När man får in en spelare som Klara i laget så vill man sätta henne i situationer där man kan utnyttja hennes styrkor. Hon behöver ha mycket boll så när Klara kom fick jag mer utrymme att göra andra saker. 

Jag påminner Anna om att det i höstas till och med var lag som tydligt valde att inte gå ut på henne i försvar eftersom hon sköt så sällan. 

- Ja! Det var Wetterbygden, men då började jag skjuta. 

Anna satte tre treor den matchen och konstigt nog var det inte fler lag som testade taktiken. De sista matcherna innan säsongen avbröts i förtid gjorde Anna alltmer poäng till hög skottprocent. 

- Jag hoppas att vi kan starta nästa säsong där vi slutade. Vi alla kände att det avslutades på ett sätt som vi verkligen inte ville. Vi hade ett tydligt mål som vi tar med oss direkt när vi ses i sommar. 

Precis som Paula Juhlin och Janel McCarville tar Anna upp hur bra laget fungerar och att Alviks styrka finns i gruppen. 

- Vi pratar väldigt öppet kring mål och förväntningar, vilket jag uppskattar. Alla vill jobba tillsammans med att uppnå ett mål och det spelar ingen roll att man ibland spelar mer och ibland mindre. Vi började bygga på något redan för två år sen och har behållit både coach och stommen av spelare i laget. Coach (Fotios Ioannidis) pratar mycket med mig redan nu för att förbereda nästa säsong. 

- Vi har pratat om att det var stor skillnad den här säsongen för vi hade en bra och bred träningstrupp. Även spelare som inte fick speltid har bidragit genom att träningarna hållit hög kvalitet.

Skribent: Martina Elliot
Epost: This is a mailto link

 

 

 

 

 

Postadress:
Alviks BBK - Basket
Bergslagvägen 60
16875 Bromma

Kontakt:
Tel: 08870410
E-post: This is a mailto link