Hoppa till sidans innehåll

”Jag älskar miljön jag är i”

22 MAJ 2020 17:29
Sylvia Leth är inte längst, inte starkast, inte snabbast – den som sett djupt in i hennes svarta ögon efter att hon fått sin femte foul vet bättre än att underskatta henne. Hon äger en beslutsamhet som kommer ta henne precis så långt hon vill.
  • Uppdaterad: 22 MAJ 2020 17:29

Damlagets yngsta fyller 18 i sommar, men har redan hunnit med ett gäng ligamatcher och dessutom gjort poäng i finalen i Svenska Cupen. Själv ser hon bara framåt och är helt fokuserad på hur hon kan bli ännu bättre för att kunna spela mer och hjälpa laget till SM-guld. 

- Jag lär mig saker hela tiden. Det finns så många i laget som är så otroligt duktiga och som spelat i ligan länge. Inte bara hur de gör på plan, utan också hur de beter sig runt basketen. Man måste vara förberedd mentalt inför varje träning – annars åker man på stryk. 

Sylvia är fullt medveten om att hon spelar i ett av Sveriges bästa lag och att hon måste jobba hårt för att förtjäna speltid. 

- Jag älskar hela miljön som jag är i. Elitidrott är superroligt, inte minst för att det blir så tydliga mål. Alla strävar efter samma sak och då pushar man varandra också. Att spela i ligan är verkligen en utmaning för mig. Att det är ett högre tempo, mycket högre krav och en helt annan stämning runt matcherna är så otroligt motiverande. 

En del i att vara bland de yngre är att få leva med en del otacksamma byten. En rookies roll är att ta det hon får och förvalta det så gott hon kan. 

- Man är ombytt för att kanske komma in och spela. Oavsett om det blir i första eller tredje perioden, eller inte alls, så måste man vara lika redo. Man kan inte sitta och sura på bänken för då kommer man inte kunna spela när chansen väl kommer. 

- Det jag kan påverka är min inställning och jag tänker att jag har precis lika stor chans att ta den där returen som nån annan, jag måste bara bestämma mig. Det är inte alltid snyggt eller graciöst, men jag kämpar för allt. Jag kan köpa att man inte alltid vinner varje situation, men du kommer aldrig vinna något om du inte anstränger dig och gör ditt bästa. Oavsett vad din roll är. 

Sylvia fick spela en del sitt första år och snittade 6 minuter över 15 matcher. I anfall låg hon gärna på baseline och lurade, redo att plocka upp en retur eller få en pass. 

- Motståndarna prioriterar ju inte att ta bort mig när jag spelar i ett lag där alla andra är så duktiga. Sen är det bara att ta emot passen när de ser mig. Lite underskattning från motståndarna och medspelare som vet var jag finns passar mig perfekt. 

Hon kom till Alvik från Lidingö när hon började NIU på Bromma gymnasium. Första året spelade hon bara i Basketettan, men säsongen 2019/2020 hade hon dubbellicens. I Basketettan snittar Sylvia en double-double och är en av de spelare som har högst effektivitet i hela serien. Dessutom toppade hon nog den inofficiella blåmärkesstatistiken. 

- Det är askul att spela i Basketettan, men jag har verkligen två helt olika roller. Jag är en av de ledande i ettan, men i ligan lär jag av alla andra. Det är kul att spela mycket i Baskettan och det ger energi att pusha sig för att spela med ligan. 

Att pendla mellan Lidingö och Bromma, gå naturvetenskaplig linje och spela i två förbundsserier – hur hinner du med? 

- Det blir mycket planering. Man har inte så mycket tid över, men jag håller ju på med det jag tycker är roligt hela tiden. Många av mina vänner spelar basket, vilket nog är tur. 

Alvik har snart hela truppen klar och försäsongsträningen har redan börjat. 

- Jag ser så mycket fram emot nästa säsong. Den här säsongen slutade inte som den skulle, men det gör mig mer taggad. Det är jättekul att många stannar och vi ska göra det här tillsammans. Jag kunde verkligen inte hamnat i ett bättre lag. Samtidigt som jag ser upp till många så mycket, kan jag verkligen prata med dem. 

- Alla är där för att lyfta varandra, men jag förväntar mig inte att jag ska få en massa saker gratis. Det är ingen som kommer göra det åt mig – oavsett om det handlar om att hålla sig motiverad eller att träna hårt och bättre för att få spela mer.

(Foto: Bjarnefeldt Photography)

Skribent: Martina Elliot
Epost: This is a mailto link

 

 

 

 

 

Postadress:
Alviks BBK - Basket
Bergslagvägen 60
16875 Bromma

Kontakt:
Tel: 08870410
E-post: This is a mailto link