Hoppa till sidans innehåll

”Jag drivs av att se spelare växa”

06 APR 2020 08:42
Janel McCarville är klar för ännu en säsong i Sverige och med Alvik. Såklart är hon här för att vinna SM-guld, men hon ser lika mycket fram emot att fortsätta hjälpa unga spelare att utvecklas som basketspelare och som individer.
  • Uppdaterad: 06 APR 2020 08:42

Janel McCarville har en meritlista som ingen annan spelare i den svenska ligan ens är i närheten av och hon har nobbat erbjudanden om såväl coachuppdrag i Euroleague som spel i Europas bästa liga för att stanna i Stockholm och Alvik. När jag får tag på henne hemma hos familjen på gården i Wisconsin så gör hon klart att det är ett självklart och enkelt val. 

- Jag är förbi stadiet när allt handlade om att vinna titlar och visa hur bra jag är. Nu vill jag lära ut och hjälpa andra bli bättre. Jag vill hjälpa de yngre spelarna i damlaget, spelarna i utvecklingslaget och mina tjejer i F04 att bli bättre. Livskvalitén är mycket viktigare nu. 

- Vi jobbar med att förändra inställningen hos spelarna i damlaget, och på hela damsidan i Alvik, och det vill jag fortsätta med. Alla spelare i laget har tydliga roller. Det handlar om att skapa ett mindset där alla spelare förstår sina styrkor och förstår hur de kan bidra till laget. Utmaningen är att få alla att inse att deras individuella roll är viktig för laget och om de gör sitt jobb bra kommer de få minuter på plan. Ett problem är såklart att allt viktigt inte syns i statistiken, utan det kan handla om att bryta passar, kriga om bollar eller tvinga fram turnovers hos det andra laget. Därför måste vi tydliggöra det för spelarna på andra sätt. 

- När jag tittar på statsen efter en match tittar jag först på mina lagkamraters och motståndarnas stats innan jag kollar mina egna. Om jag hade spelat för mina egna stats så hade jag definitivt inte bidragit lika mycket till laget. Det gäller inte bara mig, det gäller alla. 

Innan vi pratar mer om Janels tankar inför säsongen frågar jag henne hur det kom sig att en spelare som draftades som #1 till WNBA 2005, som vann WNBA 2013 och som varit proffs i flera ligor i Europa hamnade i Sverige och nu kommer tillbaka för en femte säsong. 

- 2016 spelade jag för Minnesota Lynx i WNBA och i finalen mot Los Angeles Sparks skadade jag ryggen rätt illa. Som för många som skadar sig blev jag ganska deprimerad och var redo att lägga skorna på hyllan. Då hörde en gammal kompis från college, Kadidja Andersson, av sig och tyckte att jag skulle komma till Sverige och spela på kul med hennes lag AIK. AIK spelade i Basketettan, men vi tog oss upp till ligan det året. Någonstans längs vägen hittade jag glädjen i spelet igen och när Fotios Ioannidis, som var ny coach för AIK, frågade om jag hade lust att komma tillbaka och spela i svenska ligan säsongen 2017/18 sa jag ja. Året efter gick Fotios till Alvik och då följde jag med. 

För oss som träffar Fotios och Janel i hallen regelbundet är det tydligt att de har ett starkt och välfungerande samarbete, även om det kan smälla lite mellan ett grekiskt temperament och en gigantisk vinnarskalle. Vad är det du gillar så mycket med Fotios? 

- Jag gillar hans “no bullshit”-attityd. Han är alltid uppriktig och säger vad han tycker vilket jag uppskattar. Dessutom har han en spelstil som passar mig väldigt bra. Han ser min kapacitet som postspelare och låter mycket av spelet gå via mig, även när vi spelar fritt. 

Här kan det vara värt att flika in att Janel snittar 5,5 assists per match, så det handlar inte om att bollen ska stanna på posten. 

- Fotios ser att jag har en hög basket-IQ och att jag kan och vill lära dela med mig av min kunskap till andra. Jag tycker verkligen att det är kul att utveckla spelare och min uppgift är inte bara att vara spelare, jag är också andre assisterande coach. 

Jag frågar hur det funkar att ha dubbla roller i laget. 

- Det förändrar egentligen ingenting. Jag har ju en fördel framför de andra coacherna genom att jag är delaktig i spelet och rent praktiskt kan visa hur något är tänkt att utföras. Det är ju också enklare för mig att läsa spelsituationen eftersom jag bokstavligen är mitt i den. 

Att hon väljer ett år till i Stockholm och Alvik handlar dock lika mycket om människorna som om basketen. 

- Jag trivs i Stockholm och gillar verkligen människorna i klubben och i mitt lag. Dessutom har jag vänner här, även utanför basketen. Det är trevligt att stanna på en plats ett tag och jag vill gärna komma tillbaka och se spelarna jag har lärt känna utvecklas och nå framgångar. Jag är inte färdig – vi har ett tydligt mål nästa säsong! 

 

Skribent: Pia Rosin
Epost: This is a mailto link

 

 

 

 

 

Postadress:
Alviks BBK - Basket
Bergslagvägen 60
16875 Bromma

Kontakt:
Tel: 08870410
E-post: This is a mailto link