Hoppa till sidans innehåll

”Jag skulle ge mitt ben för det här laget”

11 MAJ 2020 14:28
Det tog nästan halva säsongen innan Ebba Stenman kände sig helt hemma i laget, men nu finns ingen tvekan. Hon är redo att driva upp tempot för att ge de bästa hårt motstånd på träningarna och att vara en förebild för de yngre.
  • Skapad: 11 MAJ 2020 14:28

Ebba Stenman är född 1995 och kom till Alvik hösten 2019. Hon var dock ingen ligarookie eftersom hon spelat med bl.a. 08 Stockholm. Men kanske lite typiskt för Ebba så hittade hon sin egen väg tillbaka till ligan via flera olika Stockholmsklubbar. 

- Jag började på Luleå BG på gymnasiet, men valde faktiskt att avbryta och flytta hem efter ett drygt år. Alla som blev uttagna till BG det året hade varit med i U15- och U16-landslagen, och kanske var det därför det blev mer konkurrens och tävling istället för lagkänsla i laget. Det var min upplevelse och det passade inte mig som person. Jag ville ha en lagidrott och därför lämnade jag. Min inställning är fortfarande att jag gör det som krävs för att laget ska vinna. 

Efter några framgångsrika säsonger i Blackeberg i Basketettan kände hon att det var dags att ge ligan en chans igen. Men det var inte bara att komma in och dominera så som hon gjort i Basketettan. 

- Det är ett enormt stort kliv mellan Basketettan och ligan. Jag tror kanske några underskattar skillnaden. Bara för att du gör några bra matcher i Basketettan under en säsong betyder det inte att du är redo för ligan. 

- Du måste vara förberedd inför varje träning och varje match. Du kan inte t.ex. gå direkt från jobbet till träningen utan att ha ätit ordentligt. Det är mängder av småsaker man måste ha koll på bara för att klara att fokusera på träningen och inte riskera att skada sig. På match är tempot på en helt annan nivå och dessutom är det ju ett annat arrangemang runtomkring. Du måste helt enkelt lägga om ditt liv – du blir basketspelare. 

Vid sidan av basketen pluggar Ebba på heltid. Utbildningen ”Utveckling och internationellt samarbete” vid Södertörns Högskola är en tvärvetenskaplig utbildning där socialt arbete blandas med ekonomi och miljö. Syftet är att förändra strukturer och synsätt för att få en mer hållbar global utveckling. 

Ebba beskriver hur hon inte riktigt var redo första halvåret i Alvik, utan kom in i laget och spelet ordentligt först efter jul. 

- Det som är mest spännande är att efter jul att gick jag från att ”inte veta nånting” till att laget har blivit en familj och jag skulle fan kunna offra mitt ben för det här laget. Det var som att något hände veckan innan finalhelgen i Svenska Cupen – vi hade ett så tydligt mål och vi lyckades vinna. 

- Jag kanske hade haft två byten på hela helgen och det var ändå VÅRT guld. Efter helgen var jag helt slut. Jag visste inför matcherna att jag måste ge allt för att lyfta de andra så mycket som det bara gick. Jag har nog inte känt riktigt så i något annat lag och då finns det något som laget ger mig också. 

Inför samtalet med Ebba pratade jag med en person som både spelat mot och med henne under flera år. Hon beskrev Ebba som en person som är otroligt jobbig att möta, men som man älskar att ha i sitt eget lag. 

- Jag kan nog vara ganska så hemsk att möta. Det är inte så att jag är den tysta spelaren och jag hypear laget nåt oerhört. Det är ganska provocerande för motståndarna, men det är bland det roligaste jag vet. Jag var likadan när jag coachade ungdomslag och betedde mig nog inte alltid som det förväntades av en coach. Jag hejade och tjoade och gav laget energi att orka vända och vinna när det var tufft. 

Ebba konstaterar att förra året var det att sitta och lära på matcherna och göra det hon kunde på träningarna. Nu vet hon vad som krävs och vill visa att hon kan vara med och leda. 

- För egen del är mitt mål nästa säsong att få spela och vara med på plan. Jag har såklart förståelse för att vi har ett bra lag och att det är en oerhörd konkurrens, men ingen basketspelare vill stå vid sidan och när slutspelet kommer så vill jag vara med och föra laget till SM-guld.

Skribent: Martina Elliot
Epost: This is a mailto link

 

 

 

 

 

Postadress:
Alviks BBK - Basket
Bergslagvägen 60
16875 Bromma

Kontakt:
Tel: 08870410
E-post: This is a mailto link