Hoppa till sidans innehåll

”Jag vet att jag måste kriga för att ta en roll”

18 MAJ 2020 17:45
Hanna Käll tillhörde damlaget förra året, men spelade matcher i Basketettan. Nu är den snabba centern redo att fightas om minuter i SBL.
  • Skapad: 18 MAJ 2020 17:45

Hanna Käll är 97:a och den sista årskullen att gå på Sanda när det var riksidrottsgymnasium. Hon spelade med Wetterbygden säsongen de tog sig upp i ligan och spelade bland annat med Louice Halvarsson. Efter studenten var det inte basket utan studier som var fokus och hon gick ett år på idrottsfolkhögskolan på Bosön. Samtidigt spelade och coachade hon i Lidingö basket 

- Det var bra för jag kunde använda och utveckla det som jag lärde mig på Bosön. Basketen gick också bra och det blev en del 40-minutersmatcher. 

- Fotios Ioannidis tog kontakt inför förra säsongen och frågade om jag ville spela i Alvik. 97-orna i Nässjö var ett ganska bra lag och vi har mött Alvik med Klara Lundquist i spetsen många gånger. De har alltid varit så duktiga och det har lite varit en vision att spela för Alvik, så jag tyckte det var jätteroligt när Fotios hörde av sig. Det var ett naturligt steg att komma till en sån ambitiös klubb och få kriga och utvecklas på nästa nivå. 

Hanna bytte till Alvik och tränade med damlaget, men fick inte ligalicens förra året utan spelade matcher i Basketettan. 

- Spelarna i ligan är större, starkare och snabbare. Att komma in i deras tempo har givit mig en förmåga att pusha mig själv mer på träningarna. Det har varit mycket nötande av detaljer – hur man ska dribbla, placera armbågarna, röra sig osv. Janel McCarville har drillat mig i insidespel tillsammans med Shanity James, Emelie Erlandsson och Elin Ljunggren. Man lär sig mycket i offense och av att sen försöka stoppa dem i försvar… 

Hanna är en skicklig försvarare och dessutom väldigt snabb. Hon har visat att hon både kan stänga guards i försvar och steala bollar. 

- Stealsen beror nog på tempot på ligaträningarna. 

Det är ett typiskt ödmjukt Hanna-svar. På träningarna utmanar hon de snabbaste spelarna och på matcherna har hon visat att Janels tips och tricks fått effekt. Hon gick från att skjuta strax under 40% till att snitta runt 60% under våren. Sanningen är att Hanna är en kompetent och modern center med många styrkor. I en annan ligaklubb hade hon sannolikt fått bra med speltid. 

- Tanken har slagit mig att jag skulle kunna få speltid i ligan om jag bytt klubb. Men jag trivs så bra med Alvik, med laget och med studierna i Stockholm, så jag stannar. Jag tycker ändå att det har varit ett bra år för att jag har varit en i gruppen i ligalaget. Har varit med på de flesta matcher och var med i Svenska Cupen-finalen utan att spela en minut. De har verkligen fått mig att känna som att jag är en i laget, men i år har jag som mål att få speltid. 

Hanna går på Södertörns högskola där hon läser ”Miljö och utveckling”. Planen är att sedan inrikta sig mot något inom träning och hälsa, men där även den psykologiska dimensionen och miljöns betydelse för välmåendet kommer in. 

Alviks damlagstrupp för 2020/2021 är inte helt spikad och det är konkurrensen som avgör i vilken serie Hanna, som tyvärr är för gammal för dubbellicens, spelar nästa år. Det kan vara tuffa villkor när man slåss om plats i ligans bästa lag, men Hanna tar det hela med ro. 

- Det var först när jag började på Sanda som jag kom med i distriktslaget och åkte på mitt första ungdomslandslagsläger. Innan dess var jag längst ner på bänken och har blivit cuttad från allt möjligt. 

Jag har gjort den resan och vet att jag måste kriga för att ta en roll. Det är en ganska nyttig erfarenhet att ha varit med om motgångar. 

- Jag har en rak och ärlig dialog med coacherna och om jag inte har chans att få speltid i SBL kan det bli så att jag spelar ett år till i Basketettan. Det kan vara utvecklande på olika sätt att vara en ledande spelare i ettan eller att känna på ligaspel på riktigt. I Basketettan hör jag till de äldre och ska vara en förebild, men i ligan är det jag som har förebilder.

Skribent: Martina Elliot
Epost: This is a mailto link

 

 

 

 

 

Postadress:
Alviks BBK - Basket
Bergslagvägen 60
16875 Bromma

Kontakt:
Tel: 08870410
E-post: This is a mailto link