Hoppa till sidans innehåll

Välkommen Jesper!

24 JUN 2020 11:09
Jodå, det är redan klart. Jesper Andersson blir Alviks nya herrlagscoach och ansvarig för NIU. Och det är en rutinerad kraft som kliver in i Alvik. Den 33-årige Jesper har en kandidatexamen i idrottsvetenskap och har spelat basket sen barnsben.
  • Skapad: 24 JUN 2020 11:09

Jesper Andersson är 33 år gammal, född och uppväxt i Norrköping och har spel basket sedan 9-års ålder. Jesper har sedan ett antal år tillbaka avslutat sin spelarkarriär där han bl.a. varit ett år på college i USA, spelat nio säsonger i SBL herr (3 SM-guld och 1 SM-silver), gjort en sommar med seniorlandslaget samt spelat ett antal ungdomslandskamper. 

Jespers utbildningsbakgrund är gedigen, han har en  kandidatexamen i idrottsvetenskap med inriktning på tränarskap från Gymnastik och Idrottshögskolan, är certifierad elittränare i basket genom Riksidrottsförbundets Elittränarutbildning, och har läst en del fristående kurser på masternivå med inriktning mot ledarskap, psykologi och talangutveckling. För tillfället läser Jesper kompletterande pedagogik för att få lärarlegitimation i idrott och hälsa samt specialidrott. En utbildning som blir klar i januari 2021. 

 

Hur var du som spelare? 

Som spelare gillade jag att skjuta 3-poängare och jobbade hårt för att undvika att hamna som bollförsvarare i en mot en situationer. Var också bra på att förlänga taktikgenomgångar genom att bombardera coacherna med frågor. 

 

Hur är du som coach? 

Som coach vill jag skapa en miljö som genomsyras av tillit och respekt där man framför sina åsikter och där misstag accepteras som en nödvändig del av lärande. Jag tror starkt på tydlighet då jag anser att man för att kunna framkalla extraordinära ansträngningar behöver känna sig väldigt säker på vad det är man ska göra. Anser dessutom att struktur är viktigt då det möjliggör individuellt ansvarstagande utan att äventyra samarbete. 

 

Berätta lite om din ledarstil 

För mig är det ultimata målet för en idrottscoach att över tid göra sig själv mer och mer överflödig. Det innebär att varje spelare successivt behöver uppmuntras till att ta mer och mer ansvar för sin egen utveckling och på ett sätt bli sin egen tränare. Dessutom behöver spelarna få chansen att utveckla sin förmåga att coacha både sig själva och varandra i spelsituationer och lösa problem tillsammans. 

 

Tankar kring Alvik Basket 

Jag gillar Alviks Baskets vision att vara ett av Europas bästa växthus för unga basketspelare och ledare. Min egen ambition är att bidra till att klubben flyttar fram sin position på detta område genom att arbeta systematiskt med planering av tävling och träning så att ambitiösa spelare kan bygga upp den fysiska kapacitet som krävs för att de ska klara av den träningsvolym och intensitet som krävs för att uppnå sin potential som basketspelare. 

 

Tankar kring Herrlaget 

Klubbens ambition är att på sikt ha både dam- och herrlag i landets högsta serier. För att uppnå detta behöver vi ha ett långsiktigt tänk där vi genom en bra träningskultur förbereder svenska spelare för att tävla mot dem bästa i landet. Förhoppningsvis kan vi behålla kontinuitet genom den stomme svenska spelare som redan finns i klubben och som under flera säsonger visat att de tillhör toppen av superettan. Dessutom vill vi skapa en attraktiv miljö för andra spelare med Stockholmsanknytning som ännu inte etablerat sig på nästa nivå men som är beredda att lägga ner det jobb som krävs för att ta reda på om de kan ta sig dit.

- Vi är oerhört glada att Jesper Andersson valt att komma till oss i Alvik Basket. Jag och övriga på kansliet ser med glädje och spänning framemot att jobba med Jesper, säger Klubbdirektör Henrik Nilsson.

Jesper Andersson kommer vara ansvarig för NIU och kommer jobba tillsammans med Johan Andersson som även är assisterande i herrlaget.

GO ALVIK!

Skribent: Martina Elliot
Epost: This is a mailto link

 

 

 

 

 

Postadress:
Alviks BBK - Basket
Bergslagvägen 60
16875 Bromma

Kontakt:
Tel: 08870410
E-post: This is a mailto link

Se all info