Alvikslinjen

Bollen

Det här är vår basketfilosofi.

Vi kallar den Alvikslinjen

Vi tror på utveckling. Vi tror att träningar, matcher och allt annat runt vår basket blir roligare när vi känner att vi utvecklas. Klubben gör många olika slags insatser för att unga människor ska trivas och växa, men Alvikslinjen handlar om det mest centrala; basketspelandet.

Den syftar till att utveckla alla alvikare till allsidiga, svårlästa och effektiva spelare. Alla ska få möjlighet att nå sitt absoluta max, utifrån sina individuella förutsättningar och möjligheter. Alvikslinjen behandlar vår egen spelidé, träningsmetodik och coachning på ett grundläggande plan. Som en kvalitetssäkring. Den är också en viktig del i vår strävan mot klubbens vision, att vara ett av Europas bästa växthus för unga basketspelare.

Alvikslinjen i sig blir aldrig klar. Den kommer att ständigt att fyllas på – ”linjen” kommer att dras längre och bli allt skarpare med tiden.

Vår basket.

Vi vill spela ett anfallsspel som är rörligare, kvickare och mer oförutsägbart än motståndarnas. Alla Alvikare ska kunna spela på alla positioner i spelet. Det kräver att varje spelare är tekniskt väldrillad, verkligen kan spela överallt på plan och har stor spelförståelse. Hon eller han ska alltid ha fler valmöjligheter, fler verktyg i lådan än motståndaren kan ana. Då kan vi dominera spelet i varje given situation.

Vi kallar spelidén för Alvik Options – alla ska kunna allt. Options gör vår basket roligare, både att spela och att se. Och förstås svårare att möta. Det är spelet som ger oss långsiktig utveckling och framgång.

Alvikslag spelar alltid ett väldigt aggressivt försvarsspel, där vi hjälper varandra att stressa motståndarna till misstag. Ur det skapar vi blixtsnabba spelvändningar där spelarna kommer i vågor och söker olika snabba avslut.

Vi spelar med högsta möjliga intensitet över hela planen och krigar alltid om lösa bollar.
Vi pushar och stöttar vararandra i alla lägen. Vår basket är ett lagspel i ordets rätta bemärkelse.

Så här leder vi våra lag.

Alviks coacher brinner för att ge spelarna möjlighet att växa. Självklart gäller det på basket-plan, men de har också en stor förståelse för vilket slags liv spelarna lever vid sidan av.

Alviks coacher ser och uppmärksammar individen och hennes behov för stunden. Så ofta det bara går. Vi kämpar för att vinna matcherna, men det får inte gå ut över en enskild spelare.

En coach i vår klubb använder alltid positiv förstärkning och uppmuntran som pedagogisk metod. När det krävs kan de förstås vara bestämda, men de skäller aldrig någonsin på sina spelare. De garanterar också att utvecklingen följer Alvikslinjen och klubbens övriga policies.

Alla ska spela.

I våra lag upp till och med U15 får alla spela motsvarande minst en period och ingen mer än motsvarande tre perioder.
Ingen flyttas runt. Upp till och med U15 byter inte spelare lag eller åldersgrupp i Alvik.
I yngre år är individuell utveckling och kamratskap viktigare än någonsin. Mycket speciella undantag kan göras om det bedöms vara positivt för klubben i ett större perspektiv.

Föräldracoacher.

Från och med U16 har Alvikscoacher aldrig egna barn i sitt lag.

Våra coacher jobbar också för en öppen dialog med spelare, föräldrar och klubben i övrigt, så att bra idéer och kloka åsikter tas till vara.

Så här tränar vi. En alvikare ska kunna passa, dribbla, skjuta och läsa spelet bättre än andra. Det är då Alvik Options får ordentlig effekt. Därför jobbar vi stenhårt med basketens grunder i vår träning, naturligtvis med olika svårighetsgrad beroende på spelarnas ålder och utvecklingsnivå.

Vi har alltid stort fokus på detaljer. Det är de små, små detaljerna som i slutändan skiljer landslagsspelaren från medelmåttan. Att kunna göra ett kontrollerat stopp i hög fart, ha backspin i bröstpasset och vinka av skottet ordentligt är helt avgörande. Till exempel.

Därför leder Alviks coacher träningarna enligt metoden motivera – bryt ner – instruera – följ upp/bygg på. Så att alla förstår varför vi gör det vi gör, hur vi gör det och hur vi kan göra det ännu bättre. Det gäller oavsett om man är en 9-årig nybörjare eller rutinerad senior.

(Fortsättning följer inom kort, med bl a ”Vår övningsbank”.)

Alvik Basket 2011-10-10

Uppdaterad: 07 JUN 2016 23:37 Skribent: Rikard Aspegren