Coach

Alvik Basket satsar på sina coacher, genom att erbjuda våra coacher utbildningar, clinics och tillfällen att nätverka och utbyta erfarenheter är vi övertygade att vi har Sveriges absolut bästa och mest utbildade ledare.

Coachen har den allra viktigaste uppgiften i vår klubb. Hon eller han ansvarar för att alla spelare utvecklas och växer efter sina förutsättningar. Alvikscoachen ska behandla spelarna som hela individer och ta hänsyn till deras situation både på och utanför planen.

En coach hos oss är i första hand en utbildare. Därför måste hon (han) ha goda kunskaper om basket, både teoretiska och praktiska. Hon ska också hela tiden ”fylla på” genom att närvara på klubbens clinics, gå på förbundets kurser, läsa om och se mycket basket.
Alvikslinjen är alltid coachens pedagogiska grund för utbildningen av spelarna. Allt för att samtliga våra spelare ska utvecklas bättre hos oss än i andra klubbar.

Alvikscoachen är också en ledare och en förebild. Det innebär att man har ordning och reda (se kom ihåg-listan längre ner), alltid representerar klubben på bästa sätt, känner till vår etiska policy och följer det undertecknade etikavtalet. Om coachen upptäcker något som spelaren kan uppleva som jobbigt, ska det direkt rapporteras till våra Prata Om Allt-personer.

Ledarskap i Alvik innebär också att man använder uppmuntran (positiv förstärkning) som metod. Ibland kan det krävas att man är väldigt bestämd, men en Alvikscoach skäller aldrig någonsin på sina spelare.

Coachens kom ihåg-lista:

• Gör en säsongsplanering som meddelas spelarna, föräldrarna och kansliet.
  • Kom i god tid till träning och match, var ombytt och ha med nödvändig utrustning.
  • Var närvarande, säg varje spelares namn minst en gång varje träning. Och stå upp.
  • Ta ansvar för spelarnas uppträdande under träning, match och resor.
  • Se till att alla spelare har enhetliga Alvikskläder vid match och uppvärmning.
  • Städa efter match. Lämna till exempel inte tejp, papper och annat skräp vid bänken.
  • Se bra basket med laget (Ligan, landslag, Alviks herr- och damlag).
  • Tillsammans med lagförälder, informera spelare om matchprogram, träningstider, telefonlista och regler.
  • Genomför minst ett föräldramöte per säsong, tillsammans med någon från kansliet eller styrelsen.
  • Gå på alla de interna utbildningstillfällen som klubben erbjuder.

Som Alvikscoach får man:

• Viss coachutrustning och tillgång till matchutrustning för hemmamatcher.
  • En coachpärm med Alvikslinjen, mall för säsongsplanering och träningsprogram för aktuell åldersgrupp.
  • Utvärderingsmöte med någon från kansliet två gånger per säsong.
  • I vissa fall reseersättning baserad på antal träningar och utbildningsnivå.
  • Möjlighet att gå förbundets olika kurser utan kostnad.
  • En coachutbildningsresa anordnad och till stor del bekostad av klubben.
  • Ett ledarskapsintyg och personliga referenser att imponera på eventuella arbetsgivare eller skolor med.

Vi vill alltid bli fler!

Kontakta Carolina Håkanson (Klubb- och sportchef) 0707-741445 alt. This is a mailto link om du vill coacha i Alvik Basket!

Uppdaterad: 08 JUN 2016 00:19 Skribent: Rikard Aspegren