Hoppa till sidans innehåll

Alvikare med i Baltic Sea Basketball Cup

08 JAN 2020 11:01
Strax efter jul samlades U16- och U18-landslagen för träningsläger i Södertälje och Baltic Sea Basketball Cup i Tallinn. Damlagets Sylvia Leth spelade BSBC för tredje året och Pia Rosin, assisterande coach i utveckling dam, gjorde landslagsdebut.
  • Skapad: 08 JAN 2020 11:01

Strax efter jul samlades U16- och U18-landslagen för träningsläger i Södertälje och Baltic Sea Basketball Cup i Tallinn, Estland. Där möts Estland, Finland, Lettland och Sverige i en vänskapsturnering. Damlagets Sylvia Leth spelade BSBC för tredje året och Pia Rosin, assisterande coach i utveckling dam, gjorde landslagsdebut.

 Sylvia Leth har varit bofast i ungdomslandslagen de senaste åren och spenderade återigen jullovet i Södertälje och Tallinn. Målet för de svenska lagen är inte att vinna, utan att testa och utveckla landslagsspelare. 

I U18-truppen fanns både rutinerade spelare som redan gjort ett par EM och några debutanter. Sportsligt gick det tungt för U18-tjejerna som ännu inte är samspelta och dessutom var flera slitna efter en lång höst där många tagit klivet upp i SBL dam. De ska dock inte vara bäst förrän på EM i sommar. 

Laget coachades av Selma Delibasic under turneringen, hon är assisterande till ordinarie head coach Kevin Taylor Lundgren. Coacherna har stort förtroende för Sylvia och utsåg henne och Matilda Ekh till lagkaptener under BSBC. 

”Som nybliven landslagscoach är det spännande att upptäcka, lära känna och utveckla spelare på olika nivåer. Sylvia har en ärlig naturlighet i hur hon bemöter andra och hur hon ser på sina lagkamrater. Detta var nog den främsta anledningen till att hon blev vald som en av kaptenerna under BSBC. Som spelare är hon "liten" men tuff med en oslagbar timing på offensiva planhalvan, varför hon också är känd som returdrottningen. Lite hjälp på vägen behöver hon, men jag är fullständigt övertygad att Sylvia kommer att spela en viktig roll i detta lag”, kommenterade Selma Delibasic.

Pia Rosin gjorde sin landslagsdebut som assisterande coach till Alvik-bekantingen Joakim Lantto i DU16-landslaget. Hennes roll är att fokusera på ledarskap och individuell feedback till spelarna. På matcherna satt hon mitt på bänken med uppgift att se till att spelarna höll fokus på matchen, var förberedda när de skulle in på plan och fick omedelbar feedback när de klev av. Denna lite oortodoxa modell fungerade utmärkt och spelarna uppskattade att ha en dedikerad coach de kunde fråga under spelets gång. 

”Jag är oändligt stolt att få coacha för Sverige och att få bidra till att utveckla en årskull landslagsspelare, samtidigt är det mycket lärorikt för mig som coach. Det kändes också väldigt bra att jag hade mina personliga guider i form av de rutinerade landslagsrävarna Sylvia Leth och Lovisa Fjellner (fd Alvik, nu Luleå BG) i U18-landslaget”, sade Pia efter landslagssamlingen.

 

GO ALVIK! 

Skribent: Martina Elliot
Epost: This is a mailto link

 

 

 

 

 

Postadress:
Alviks BBK - Basket
Bergslagvägen 60
16875 Bromma

Kontakt:
Tel: 08870410
E-post: This is a mailto link

Se all info