Hoppa till sidans innehåll

Tova Sabel till Penn State University

17 APR 2020 15:45
Tova som varit en av Alviks främsta spelare det senaste året fortsätter sin basketkarriär och utbildning på college i USA. Penn State ett välrenommerat universitet och de gör en rejäl satsning på att nå toppen även i collegebasketen, NCAA divison1.
  • Uppdaterad: 17 APR 2020 15:45

Tova Sabel är en av Alviks största talanger och hon var en viktig del i framgångarna den gångna säsongen. Det senaste året har hon varit hett eftertraktad av många skolor i USA, men nu har hon fattat sitt beslut och har ”committed”, som det heter på collegespråk, för Penn State University. 

- Det här är verkligen en dröm som blir verklighet! Jag har kämpat så mycket, både i skolan och på basketplanen för att nå hit och det känns underbart. 

Penn State spelar i ”Big Ten” conference i NCAA division I och Tova kommer få spela mot Michigan State och Wisconsin som nyligen signade Matilda Ekh respektive Lovisa Djurström vilka Tova spelat med i ungdomslandslag. Universitetet vann Big Ten tre år på raken 2012-2014, men de senaste åren har det gått lite trögare för Penn State. Nu gör de en satsning på att nå toppen igen med den nya coachen Carolyn Kieger, som tidigare har haft stora framgångar. Bl.a. har hon coachat Natisha Hiedeman som tillhör Connecticut Sun i WNBA och spelade för Luleå Basket i år. 

Säsongen 2019/2020 innebar ett genombrott för Tova där hon både fått mycket speltid i SBL dam och dessutom varit med på sitt första seniorlandslagsläger. Från en situation där hon varit snudd på given i förstafemman kommer hon nu vara rookie i ett lag där alla är på minst samma nivå som hon. 

- Det känns otroligt motiverande att få spela med och mot så skickliga och tävlingsinriktade spelare. Det enda jag kan göra är att göra mitt bästa. Jag har många vänner med erfarenhet av college och jag är mentalt förberedd på att kanske inte spela jättemycket första året. Samtidigt är det ju bara ett år sen jag var rookie i Alviks damlag, så lite rutin har jag på den fronten! 

Att hitta rätt bland hundratals olika skolor har varit en lång process. Tova har dock haft fördel av att hon synts i internationella sammanhang med ungdomslandslag och med Alvik i EGBL (European Girls Basketball League). Hon har haft kontakt med flera skolor, men det är många saker som ska vara rätt. Inte minst att hon får en bra universitetsutbildning. Tova går NIU på Bromma gymnasium med inriktning naturvetenskaplig linje och tar studenten i juni. 

- Det har aldrig varit ett alternativ för mig att inte plugga vidare efter gymnasiet. Såklart dagdrömmer jag ibland om att kunna spela professionell basket, men oavsett hur det blir vill jag ha en utbildning att falla tillbaka på. Jag är inne på att läsa arkitektur eller biologi, men jag har inte bestämt mig ännu. För ett par dagar sedan var jag helt förstörd över att 

inte få springa ut på studentdagen och nu är jag överlycklig över detta. 

När Tova Sabel ansluter till Penn State beror på hur Coronapandemin utvecklas, eventuellt blir det först till vårterminen 2021. Vill du veta mer om Tovas nya lag så följ Penn State Lady Lions i sociala medier @pennstatewbb. 

 

Kort info om collegebasket Det finns runt ett 50-tal svenska spelare på college i USA, däribland alvikare som Fanny Håkanson (Florida Tech), Helene Hägerstrand (Albany) och Karla Vres (American). 

För att kunna spela collegebasket krävs inte bara talang på plan, utan även bra resultat både från den svenska skolan och på amerikanska SAT som testar om man är akademiskt redo för college. Om du är intresserad av collegebasket så börja med att titta på ncaa.com och följ de skolor du är intresserad av på sociala medier. De flesta har dessutom basketläger på somrarna som man kan söka till. 

NCAA:s system med divisioner och conferences är ganska komplicerat. För att tillhöra division I måste skolan erbjuda ett visst (stort) antal sporter för både män och kvinnor. Dessutom erbjuder de alltid spelarna fullt stipendium. En division II-skola kan sportsligt vara lika bra som en division I-skola, men universitetet erbjuder färre sporter och dessutom inte alltid fullt stipendium. Varje division är sedan uppdelad i conferences beroende på geografi eller typ av skola. Division I har fler än 30 conferences med ett tiotal lag i varje. I slutet av säsongen gör de bästa lagen upp i ett slutspel som kallas ”March Madness”.

Skribent: Martina Elliot
Epost: This is a mailto link

 

 

 

 

 

Postadress:
Alviks BBK - Basket
Bergslagvägen 60
16875 Bromma

Kontakt:
Tel: 08870410
E-post: This is a mailto link

Se all info