Hoppa till sidans innehåll

Johanna Fredman & Alvik Basket nominerade till Svenska Barnidrottspriset 2020!

19 DEC 2019 09:50
Förhållningssättet som Johanna och Alvik Basket visar och kommunicerar ut uppmuntrar inte bara barn till en vilja att fortsätta idrotta från barnsben till vuxen utan även inspirerar till en miljö där respekt och allas lika värde sätts i fokus.
  • Uppdaterad: 19 DEC 2019 09:50

 

Alvik Basket har som ledord ”Stolthet och Glädje”. Föreningen visar hur Barnkonventionen kan tillämpas i praktiken i klubbens barnverksamheter, där alla är välkomna oavsett ålder och där den högre åldersgränsen är beroende av om det finns lag istället för inställningen att någon är ”för gammal” för att börja eller ”inte tillräckligt bra”. Trivsel är lika viktigt som det idrottsliga.

Alvik Basket har funnits sedan 1956 och har idag basketverksamhet för både barn och vuxna, där de yngsta utövarna är 4 år och de äldsta i pensionsåldern.

Johanna Fredman har varit medlem i föreningen sedan 2008 då hon började som ledare. Hon har även erfarenhet som basketspelare på elitnivå med bland annat 08 Alvik Stockholm (konstellation med olika västerortsklubbar) samt juniorlandslaget. Hon är en av de drivande för att Barnkonventionen ska finnas med som central utgångspunkt i verksamheterna för barn i Alvik Basket. Johanna med flera har implementerat Barnkonventionen i verksamheten för Alvik Basket. Ett långsiktigt arbete finns och har funnits där personal i föreningen och aktiva tränare varit och är delaktiga. -När jag tillträdde som styrelseledamot för fyra år sedan, så blev Barnkonventionen och Idrottens värdegrund ansvarsområden för mig att både bevaka men även utveckla, berättar Johanna.

-Basket är en barnvänlig sport för att man får ingå i ett sammanhang med kompisar där man ges möjlighet till delaktighet. Oavsett förmåga är man en del av något större – det vill säga laget.

I Alvik Baskets värdegrund ”Vår Vision och Mission” står det följande:

Vår vision

Alvik Basket skall vara ett av Europas bästa växthus för unga basketspelare och ledare

I växthuset blir vi ständigt fler.

I växthuset utvecklas vi hela tiden.

Här är det viktigt att vinna. Men inte i alla åldrar och aldrig till vilket pris som helst.

I vårt växthus jämför vi oss med, och lär av, de bästa ungdomsklubbarna i Europa.

•Vår Mission – Alla ska trivas

Varje dag gör vi allt för att spelare, coacher och föräldrar trivs i Alvik, både på och utanför basketplanen. Då är det lättare att växa. 

Trivas innebär att känna sig trygg, välkommen och viktig. 
Trivas innebär att känna gemenskap, ha roligt och utvecklas.
Trivas innebär att känna mod och ett växande självförtroende.
Varje spelare som slutar för att hon inte trivs, är ett nederlag för oss.

Barnkonventionen i praktiken sker på olika nivåer i Alvik Basket, dels på organisationsnivå (styrelse och kansli) och dels på grupp- och individnivå bland spelare.

-På organisationsnivå arbetar vi med att bygga stödstrukturer för att efterleva Barnkonventionen: Vi har en POA-funktion (POA = Prata Om Allt) som instiftades för många år sedan i föreningen: https://www.alvikbasket.nu/Klubben/POA-PrataOmAllt/

Ett spelarråd initierades för tre år sedan och finns i åldrarna U13-U17, där syftet är att låta föreningens aktiva utövare komma till tals om frågor som de upplever som viktiga.

 

-Under fjolåret arbetade spelarrådet fram en kurs för klubbens tränare. Kursen utgår från Barnens spelregler där Alviks spelarråd har konkretiserat olika situationer, upplevelser och råd till tränarna kopplat till de olika spelreglerna, berättar Johanna och fortsätter: -Tanken med kursen är att samtliga tränare i föreningen ska ges möjlighet att tillsammans, kollegialt få reflektera och samtala kring de olika spelreglerna i kombination med konkreta situationer/ upplevelser samt råd från vårt spelarråd. Vi har även en årlig enkät som går ut till spelarna i åldrarna U13-U17, som togs fram för ett par år sedan av vårt Värdegrundsutskott.

-På grupp- och individnivå görs många olika konkreta aktiviteter i olika lag för att konkretisera Barnkonventionen. I vissa lag används loggböcker som en del i att synliggöra varje individs tankar och funderingar kring den kontext som Alvik Basket utgör men det kan också handla konkret om att tränare i föreningen har ett medvetet förhållningssätt gentemot sina spelare, som utgår från Barnkonventionen, berättar Johanna och fortsätter: -Kopplat till att utveckla ett förhållningssätt som utgår från Barnkonventionen tänker jag att det även handlar om att utveckla ett reflekterande kring det egna ledarskapet, där finns många goda exempel inom vår förening.

Johanna ser möjligheter till fortsatt utveckling av att tillämpa Barnkonventionen i praktiken i Alvik Basket. -Jag tänker att vi ska starta ett spelarråd för de yngre åldrarna också (U8-U12) i syfte att få ta del av våra yngre spelares tankar och funderingar kring vår verksamhet, berättar Johanna och fortsätter: -Jag skulle även vilja utveckla vår POA-funktion till att arbeta mer proaktivt och förebyggande gentemot både föräldrar och våra aktiva utövare. Kanske att det skulle finnas kontinuerliga avstämningar mellan POA-funktionen och lagföräldrarna samt avstämningar med lagkaptenerna i våra äldre elitlag: Utveckling dam/herr samt dam- och herrlaget. Det är många spelare i våra seniorlag som är under 18 år, framförallt på damsidan.

Att aktivt och medvetet ha arbetat för att Barnkonventionen ska genomsyra föreningen och fortsättningsvis göra det har förstås lett till skillnader på ett positivt sätt.

-Jag tycker att det framförallt handlar om att i allt det vi gör (såväl styrelse, anställd personal, ideella ledare och andra ideella krafter i vår förening) i högre utsträckning speglas i ljuset av Barnkonventionen. Vi har blivit mer medvetna om vikten av att reflektera över varför vi gör som vi gör och att barnkonventionen inte är något som enbart ska genomsyra ledarskapet i våra yngsta lag men det finns en hel del kvar att utveckla, säger Johanna och avslutar: -Barnkonventionen ska genomsyra förhållningssättet i ledarskapet och löpa som en ”gröngul tråd” (Alvik Baskets klubbfärger) hela vägen upp till våra seniorlag (eftersom det finns många utövare under 18 år i samtliga av våra lag).  Detta är en utmaning och det är inte alltid helt smärtfritt men absolut nödvändigt.

Johanna och Alvik Basket har under långt tid strategiskt och medvetet arbetat för att konkretisera Barnkonventionen bland spelare och även aktivt arbetat för att den ska genomsyra hela föreningen.

 I föreningen ska alla få plats, må bra och växa i sin takt tillsammans med andra i basketen som gemensam nämnare av idrott – såväl som hobbyutövare som elit – en utmaning som kräver tydlig värdegrund och medvetet förhållningssätt bland styrelse och ledare för att varje individ i en lagsport ska känna sig lika mycket värda och vara en del av gemenskapen. En utmaning som Johanna och Alvik Basket lyckats väl med samtidigt som de hela tiden vill fortsätta utveckla verksamheterna.

Att lyssna till barnen, låta dem vara delaktiga i sin verksamhet och ha dialog med dem för att de ska fortsätta vilja idrotta och vara kvar i föreningen är en stor och viktig del, lika viktigt som dialogen med  ledare.

 

Förhållningssättet som Johanna och Alvik Basket visar och kommunicerar ut uppmuntrar inte bara barn till en vilja att fortsätta idrotta från barnsben till vuxen utan även inspirerar till en miljö där respekt och allas lika värde sätts i fokus. För såväl barns bästa som allas bästa.

Detta gör att Johanna och Alvik Basket verkligen är värda sin nominering till Svenska Barnidrottspriset!

 GO ALVIK!

Skribent: Martina Elliot
Epost: This is a mailto link

 

 

 

 

 

Postadress:
Alviks BBK - Basket
Bergslagvägen 60
16875 Bromma

Kontakt:
Tel: 08870410
E-post: This is a mailto link

Se all info