Hoppa till sidans innehåll

SAMMANFATTNING AV EYBL & EGBL

04 NOV 2019 16:43
HU15 & Utveckling Dam har varit i Vitryssland och har fått med sig många nya spännande erfarenheter i bagaget.
  • Skapad: 04 NOV 2019 16:43

HU15 har varit och spelat EYBL i Lida, Vitryssland och har fått med sig många nya spännande erfarenheter i bagaget.
 
Debuten i EYBL blev precis som laget hoppats på. Laget bjöds på ett väldigt fint värdskap, med en storslagen invigningsceremoni som en av höjdpunkterna. Vi förväntade oss en annorlunda upplevelse, och detta infriades med råge.
 
Trots att laget inte presterade säsongens bästa basket, så lyckades killarna genom en fantastisk lagsammanhållning och kämpaglöd åka från Vitryssland med ett gott resultat som ger hopp för framtida framgångar i EYBL denna säsong. Lagen som HU15 ställdes emot var fysiskt överlägsna. Men trots att motståndarna normalt hade flera killar som mätte 200cm eller längre, så fann killarna vägar att vinna kampen på banan. Att kämpa för laget är en sak som HU15s Boris Ottosson Vidlund gärna lyfter fram.
 
- Vi känner att vår lagsammahållning är stark och att den hjälper oss väldigt mycket när vi möter dessa ”bjässar”, berättar Boris Ottosson Vidlund direkt efter slutsignalen i sista matchen. Vi kan inte vinna kampen under korgarna en mot en, men tillsammans gör vi det väldigt bra i flera matcher, avslutar Boris.
 
En som sällan står i rampljuset, men som tillhör lagets allra viktigaste pusselbitar är lagets rysktalande Team Manager Andreas Massarsch. Andreas språkkunskaper visade sig ovärderliga denna helg och laget fick chans att bygga flera nya relationer, bland annat med Jonas Jerebkos lag Khimki. Andreas förklarar att just relationer med andra lag är något som är viktigt för HU15.

- Det är inte alls svårt att bygga relationer när man reser runt i världen med dessa killar, de får ofta väldigt mycket beröm för sitt agerande utanför basketplanen säger Team Manager Andreas Massarsch. Denna resa fick vi chansen att lära känna Khimki lite extra och vi har lovat varandra att höra av oss i närtid för att planera någon spännande resa eller cup tillsammans, fortsätter Andreas. 
HU15 ser mycket fram emot fortsättningen på denna turnering. Nästa sammandrag sker i Sopot, Polen i februari. - Micke Wester Head Coach

 

EYBL är en europeisk ungdomsturnering med 16 deltagande lag där alla möter alla i tre grundomgångar. Därefter gör de åtta bästa lagen upp i en ”Super final” som spelas sent i vår. Turneringen ger spelarna en unik möjlighet att få känna på internationellt klubblagsspel. Fem matcher (4 x 8 min) på tre dagar med en helt annan tolerans för tufft spel sliter både fysiskt och mentalt. 

 Första matchen på fredagen var mot hemmalaget COR Victoria från Brest. Vi var inte redo, utan var lite för mesiga i försvar och fick inte till anfallet. Sylvia Leth var den enda som kom upp i normala siffror (12 p, 16 r). Torsk med 33-56 mot ett lag som vi på förhand trodde skulle vara möjligt att slå. 

Nästa match var mot Pärnu från Estland och då klev tjejerna ut med en helt annan inställning. Vi anpassade vår aggressivitet efter domarnas bedömning på EYBL och vågade spela riktigt tufft. Kollektivet fungerade och Emelie Erlandsson briljerade (24 p, 12 r). Vinst med 78-51. 

Lördag morgon mötte vi förra årets vinnare, Young Angels Academy från Kosice i Slovakien, ett gäng stora och välskolade spelare. Senast vi möttes var det semifinal och vi fick storstryk. Denna gång spelade vi jämnt med dem i första perioden. I halvtid var det underläge 18-27, men fortfarande match. I andra halvlek fortsatte Young Angels mala ner oss och här och var hängdes det med huvudet medan andra kämpade furiöst. Sylvia Leth slogs med jättar men gav sig aldrig (19 p, 18 r), Emelie Erlandsson (7 p, 10 r) drog ett jättelass i försvaret och Hanna Stone (6 r, 4 p) gav återigen skäl för sitt namn när hon var överallt i försvar och inte vek ner sig en tum. Förlust 40-63.

På eftermiddagen hade vi taggat till rejält inför match mot TTP Riga från Lettland. TTP skulle vara möjligt att slå, men de är ett fysiskt stort lag och jobbigt att möta. Vi var riktigt nöjda med 13-8 efter första perioden och sen tryckte vi på gasen och drog ifrån. Största framgångsfaktorn var att vi vårdade boll och minimerade turnovers. Firma Fabulous - Leth & Erlandsson levererade igen. Sylvia (18 p, 11 r), Emelie (21 p, 8 r). Vinst 64-34. 

Söndag morgon och sista matchen i turneringen mot Jugla från Lettland. Inte den tuffaste matchen på pappret, men vi hade ett rätt dåligt morgonmatchfacit och i EYBL finns inga enkla matcher. Vi rivstartade och bänken vrålade ut sin lycka när Matilda skickade i sin första trea. Aggressivt försvar gav 25-13 efter första perioden. Därefter slappnade vi nog av lite för mycket, men hade full kontroll på matchen. Bäst var att vi höll nere turnovers - minimala 3 TO i första halvlek och totalt 12 i matchen. Emelie (13 p, 6 r och 6 steals), Sylvia (12 p, 12 r). Vinst 54-33.

Vi kan summera en riktigt bra helg där vi spelade bättre och bättre. Alla tolv spelare levererade stabil basket och spjutspetsar i form av Sylvia och Emelie gör oss sylvassa. Efter första omgången finns Sylvia och Emelie på första respektive tredje plats i effektivitetsligan av alla spelare i alla 16 lag. Dessutom tokleder Sylvia returligan. 

Som bonus är det en ren glädje att resa med dessa tjejer. Inte ens sjukt långa bussresor eller gränsövergångar på tre timmar där kalla kriget flåsar en i nacken får gänget att surna.- Pia Rosin Assisterande Coach

Skribent: Martina Elliot
Epost: This is a mailto link

 

 

 

 

 

Postadress:
Alviks BBK - Basket
Bergslagvägen 60
16875 Bromma

Kontakt:
Tel: 08870410
E-post: This is a mailto link

Se all info