Hoppa till sidans innehåll
Tufft motstånd i EYBL

F00 på turné till Förlustii i EYBL

06 MAR 2015 16:48
Det var inte hyggligt (och heller inte riktigt sant) för resan gick i själva verket till Estland och den lilla byn Vinni, men med tanke på resultaten så kändes inte namnet helt relevant.
  • Skapad: 06 MAR 2015 16:48

Först och främst skall dock sägas att lagen Alvik mötte tillhörde den absoluta toppen i Nordeuropeisk basket. Dessutom med extra år i baskethallarna då de flesta var födda -99. De var alldeles för bra för oss egentligen och vi lyckades heller inte vinna någon fight. Men när de orden är klarlagda så skall vårt lag bara ha beröm för hur de genomförde denna omgång. Vi stod upp lysande bra i varje match trots stort längd- och viktundertag. Basket är ju religion i dessa baltstater så alla lag var välskolade med många timmar i träningshallarna. Dessutom med ekonomiska resurser då samtliga spelare hade riktiga skor och fina matchställ.

I första fighten ställdes vi mot Spartak från Ryssland och de tjejerna hade verkligen fått vitaminer i modersmjölken. De var långa och fysiskt drillade. Bella ställde upp vid tipoff men saknade säkert femton centimeter på den röda centern. Dock visade vi dem lite respekt i spelet utan svingade mycket fint i anfallet. Ett tempo hos våra spelare som visade vägen för resten av helgen. Motståndarna ställde upp sig i en zon och var blixtsnabba ut på våra skyttar. De fick dock slita hårt för sina egna poäng då vårt försvar var riktigt på tå. I tre quarters var vårt spel med beröm godkänt. Tyvärr hade vi svårt att producera och bara Ida och Bella fanns i poängprotokollet. I sista kvarten blev vi överkörda av mycket duktiga ryskor men helhetsintrycket var klart bra. Lite för många bortkastade bollar, de hade vi inte råd med. En boost ändå att ta med till framtida matcher.
Alvik – Spartak 22-66

Efter en snål vila var det dags igen mot SJDSOR Nr.7. Ett spännande namn på ytterligare ett duktigt ryskt lag. Ingen fel på deras längd heller. Den här gången hade coacherna tutat i spelarna att inte chansa med svåra passningar utan istället vårda bollen så långt det gick. Antalet turnovers halverades men tempot för oss lika högt som i första fighten. Återigen höll vi jämna steg med de rappa motståndarna. Vi fick med åtta spelare i poängprotokollet och det var glädjande. Ingen större respekt heller för de långa drakarna, Linnea rev ner sex returer till exempel. Nora fightades också fint mot huvudet längre spelare. Efter Q3 var det nästan helt jämnt och vi började så smått hoppas på en mirakelvinst men orken tröt lite. De ryska spelarna sköt otäckt bra när vi inte hann ut från vår kompakta zon. En väldigt bra kamp av oss i alla fall och tjejerna fick nattledigt med en positiv känsla.
Alvik – SJDSOR Nr.7 32 – 58

Maten i kantinen såg lite grådassig ut men visade sig vara riktigt god. Bra att se att många av våra spelare backade på födan, en klart nyttig lärdom sedan tidigare resor. Att styrka sig med riktiga proteiner är viktigt för att kunna prestera. Bara yoghurt och flingor kan inte ersätta detta. Natten fortsatte sedan med en del sudd i korridorerna men där var Alviks spelare helt oskyldiga. Det var snarare danskor som förde liv, tur att vi hade Helene med som fick ta fram brösttonerna.

På lördag morgon hade hela vår gröna delegation rustat för en ny fight.mot ytterliga ryskor. Nu från Sankt Petersburg och de hade nog spelat tuffa kamper mot lagen från Moskva tidigare för det var inte helt vänskaplig stämning dem emellan. Detta var helgens vinnare och hade ett krångligt namn: Vasileostrovskaya. Här var det inte bara tjejerna under korg som hade manlig längd utan alla på planen. Deras skyttar hade ett utgångsläge för skott som var omöjligt att hinna ut/upp på. Dock var vi så ettriga i vårt försvar att de sällan kom till. Vår egen sving var potent och många spelare hade modet att utmana sina motståndare och dyka på korg. Inte så ofta vi kom hela vägen men blev ofta belönade med kast och de tog vi hand om på ett utmärkt sätt. Jennie var stark i sina aktioner. I halvtid var det helt jämnt och det var lysande bra Alviksspel. I Q3 vek vi dock ned oss och vågade inte längre utmana om de tuffa platserna nära korg. Då flyttade ryskorna ut sina positioner och vi fick svinga nära mittlinjen. Tiden rann iväg i snart sagt varje anfall och resultatet skenade iväg. I sista kvarten var det dock återigen ett hoppfullt Alvik som tog fighterna och spelade entusiastiskt. Trots stor förlust var det ett rejält plustecken även för denna match.
Alvik – Vasileostrovskaya 40 – 70

Vid eftermiddag blev det ny kamp mot Spartak, denna gång deras lag med spelare födda -99. Stora, långa, välbyggda ryskor. Vi har sett dem förr kan man nog säga. Deras värsta fyrtorn tittade ned på Henrik när hon hälsade innan kampen. Visst var de bra men här blev vi passiva. Efter en hygglig Q1 tappade vi geist och orkade inte riktigt stå upp som i de tidigare kamperna. Modet mot korg saknades återigen och det blev försiktig sving från långt håll. Dessutom en hel del studsande på bollen som gjorde att försvaret aldrig kom i oordning. Vi orkade bara med tjugofem poäng och det räcker inte på denna nivå. Elin blev vår highscorer med sju gjorda. Mot slutet försökte Sofia bryta mönstret med att fullfölja mot korg men blev snopet blockad varje gång av stora motståndare. Även Tyra försökte visa vägen med en djärv aktion framåt men blev även hon bryskt stoppad. Bakåt hade vi inte fysik att stoppa de ryska drakarna som ofta fick enkel väg mot poäng. En viss matthet kunde anas hos de gröna och kanske inte så konstigt efter dessa urladdningar mot ytterst kompetenta lag. Dock var det höga huvuden hos våra spelare även efter denna match trots lite knackigt spel, sådant är kul att se.
Alvik – Sparta 27 – 57

 

Efter grötfrukost ställde vi upp för söndagsmorgonens match mot de omöjliga danskorna från Vaerlöse. Det här blev helgens gröna höjdare. Vi var ytterst laddade från start och spelade ett mycket aggressivt försvar. De blå hade måhända lite otur som fick sin dominerande spelare på många fouls nästan direkt och hon fick inte mycket speltid efter detta. Vi tog för oss på ett utmärkt sätt och även om resultatet rann iväg lite i Q2 så hade vi kampmoralen att komma igen. Matilda var en hårding som tog till vara på sina lägen med svåra skott. Skönt att se hennes knutna vänsternäve efter varje lyckad move. Den stärker laget på alla sätt. Vaerlöse pressade oss över hela banan och ofta körde vi fast i den. Det är härligt att se en väloljad sådan som sätter så stort tryck på bollhållaren. Till slut lyckades Emily två gånger i rad rusa ifrån försvararna och vi kunde utnyttja läget två mot en. Sedan blev pressen verkningslös och de blå fick ta bort den. Efter mycket bra och hoppfullt spel lyckades vi komma till tre poäng ner med kort tid kvar. Alex var en jätte på planen trots sin ringa längd som tog returer och stal bollar. På läktaren närde vi ett hopp om sensationell vinst men Vaerlöse lyckades rida ut stormen som de var satta under. Några kontringar med enkla layups säkrade segern för dem men helt klart en insats att ta med sig hem för oss. En skön avslutning som ger stort hopp inför tuffa slutspelsmatcher på hemmaplan.
Alvik – Vaerlöse 35 – 45

Efter dessa intensiva matcher blev det stor prisutdelning med diverse utmärkelser för duktiga spelare. Matilda blev utsedd till MVP för Alvik under turneringen. Grattis till henne för det bland många andra kompetenta tjejer i vårt lag. Vi har som sagt fått stångas med högresta motståndare varje gång men har hängt med bra i returtagningen. Den kampviljan om lösa bollar har vi verkligen haft med oss. Vi har vägrat att släppa de bollar vi kommit åt dessutom så mängder med uppkastsituationer har dömts under helgen trots avsevärt tyngre motståndare. Nu får vi träna på att hålla huvudet kallt i stressade situationer och inte lika lättvindigt slarva bort bollen. Det ser bra ut för dessa tjejer.

Missa inte att det snart är RM på hemmaplan i Åkeshov för detta lag: 13 till 15 mars.

Go Alvik,
Patrick

Skribent: Patrick Montgomery

 

 

 

 

 

Postadress:
Alviks BBK - Basket
Bergslagvägen 60
16875 Bromma

Kontakt:
Tel: 08870410
E-post: This is a mailto link

Se all info