Hoppa till sidans innehåll

Alvik Basket säger välkommen hit!


Förra året startade Alvik Basket verksamhet för ensamkommande flyktingar. Nu har vi tagit nästa steg och är en del i Svensk idrotts största projekt för ensamkommande flyktingbarn, Välkommen hit.

Det är flyktingkatastrof i världen och via media får vi dagligen rapporter om olyckor och umbäranden på Medelhavet då desperata människor försöker nå Europa undan krig, förföljelse och terror. Många är under 18 år och flyr utan sina föräldrar, så kallade ensamkommande. I år kommer cirka 12 000 av dessa ensamkommande ungdomar att tråckla sig fram till Sverige.

Forskningsrapporter visar att Basketsverige är bra på att välkomna barn och ungdomar med rötter i andra kulturer. Nu när flyktingströmmarna är större än någonsin historiskt sett, ville basketen göra ännu mer. Svenska Basketbollförbundet drog därför igång projektet Välkommen hit som stöds av Svenska PostkodLotteriet.

Projektet

Välkommen hit står på två ben:

Det ena är att introducera basketen och föreningslivet för ensamkommande flyktingungdomar, och genom aktiviteter som utvalda basketföreningar ansvarar för hjälpa till i integrationsprocessen. Genom basketen får de ensamkommande på ett naturligt sätt lära känna etablerade svenskar, och genom dem få fler pusselbitar i processen att förstå hur det svenska samhället fungerar.

Projektets andra ben handlar om att öka förståelsen och toleransen gentemot flyktingar. För oss som bor i Sverige kan det vara svårt att sätta sig in i flyktingars situation och förstå vilka svåra erfarenheter många av dessa barn och ungdomar har. Vi kommer därför att hjälpa till att sprida information och kunskap kring de krishärdar barnen har flytt ifrån och på det sättet hoppas vi öka respekten gentemot flyktingar och motverka främlingsfientlighet. Läs mer på www.valkommenhit.se

Vårt engagemang

I vårt växthus ska alla vara välkomna och alla kunna växa som individer.

Som många av er redan vet så startade vi verksamhet för ensamkommande flyktingar redan säsong 2014/15. Det bestod av öppna träningar två dagar/vecka tillsammans med våra egna ungdomar, varav två stycken killar i dag spelar i ”vanliga” lag, informationsmöten ute på flyktingboenden på hur föreningslivet i Sverige fungerar, samt att de blev inbjudna på våra dam- och herrmatcher.

Denna säsong så har vi med stöd av projektet Välkommen Hit och företagen Anders Bodin Fastigheter och Textilia kunnat utöka vårt engagemang.

 

logo  c1ekux7icgeoud5zzx90q

Aktiviteter 2015/16

Läxläsning/ Bygga relationer

Vi har en stor grupp vuxna volontärer som regelbundet besöker HVB hem i vår närhet och har läxläsning. Läxläsning som innebär att prata svenska, spela spel, skapa relationer och vara viktiga medmänniskor.

Basketträning

Varje tisdag så har Alvik Basket öppet hus för ensamkommande ungdomar och Alvik Baskets medlemmar. Det är organiserad träning efter önskemål från besökarna. Det skapar en tillhörighet för alla ungdomar och det är en hälsosam träning.

Övriga aktiviteter

Tack vare våra samarbetspartner så kan vi göra aktiviteter som att gå på olika evenemang och göra andra aktiviteter som är otroligt meningsfulla för att alla ska känna sig välkomna in i vårt samhälle.

Kläder och skor

Med vårt nätverk så har vi och vi kommer fortsatt samla in kläder och skor så att alla känner sig bekväma i att komma på träning. Vi försöker också hjälpa till med övrigt material som önskas.

Armband

Våra lag pärlar armband på löpande band. Det öppnar upp för viktiga samtal om flyktingfrågan. Genom armbanden sprider vi ett viktigt budskap. Armbanden säljer vi för 40 kr där hälften går till projektet och hälften till lagkassan. Flera företag och privatpersoner köper dessa och visar ett viktigt stöd.

Praktikant

Vi har självklart tagit in en praktikant ifrån en flyktingförläggning som ska få erfarenhet av att jobba. Mycket givande för både oss och vår praktikant.

Övrigt

Nya idéer föds hela tiden med vad vi vill göra. Med stöd från Välkommen Hit, Anders Bodin Fastigheter, Textilia och alla volontärer så känner vi en fantastisk kärlek och medmänsklighet där vi i Alvik Basket kan känna stolthet över att betyda mycket för många ensamkommande ungdomar.

Vill du veta mer?

Kontakta Rikard Aspegren, This is a mailto link alt. 0708311306

Uppdaterad: 14 FEB 2017 10:56 Skribent: Carro Håkanson
Epost: This is a mailto link

 

 

 

 

 

Postadress:
Alviks BBK - Basket
Bergslagvägen 60
16875 Bromma

Kontakt:
Tel: 08870410
E-post: This is a mailto link

Se all info